23.10.2012 г., 11:20 ч.

Апокалипсис 

  Поезия
492 0 2

 

АПОКАЛИПСИС*

 

                     Qui vivra verra*

 

 

... И веднъж ще се втурнат от нищото Гог и Магог*,

(щом пророците казват, навярно така и ще бъде),

бяла ангелска рат ще надуе небесния рог

и светът ще се струпа пред трона на светлия Бог,

а Синът му възкръснал ще седне над нас да ни съди.

 

И ще бъде Исус справедлив и всевещ магистрат –

като зелки душа след душа на везните ще слага,

ще претегли доброто и злото на белия свят

и без вещи лица, без свидетели, без адвокат

всеки своята тежка присъда ще чуе веднага.

 

Ще е спомен отдавна ужасният Армагедон,

победен и отчаян ще моли за милост Армилий*,

Саваот ще скучае, навярно, на райския трон,

ще се трупат светците на седми небесен балкон,

а Исус ще си бърше челото, останал без сили.

 

И когато последната дребна душица без жал

през кантара на Страшния съд ококорена мине,

ще въздъхне Спасителят морен, внезапно разбрал,

че, създаден от кал, до смъртта си човек е от кал

и от кал ще остане дори след хиляда години.

 

Ще му стане ли ясно, обаче, че в този живот

никой Божия, Страшния съд

справедлив не признава –

кой е искал да бъде човек под небесния свод

и кого е попитал самотният стар Саваот,

еднолично решил преди време Адам да създава?

 

Щом без мое съгласие тук на света съм роден,

откъде-накъде някой друг правила ще налага?

Щом решава Всевишният моя живот вместо мен,

как така ще ме плаши с тръбите на Съдния ден

и защо на везните душата ми силом ще слага?

 

Ще му стане ли ясно накрая, след Страшния съд,

че отново останал е сам сред простора на Рая;

че роденият вчера – е вече към Ада на път,

че от хаос към хаос през грях и съблазни светът

цяла вечност се движи и път към доброто не знае?

 

Пренаселен е Адът – отвсякъде дебне ни грях,

не останаха хора за Рая – днес няма светии;

в две столетия вече живея – такъв не видях,

ако някъде има – не съм се натъквал на тях

и не вярвам Исус сред душите светец да открие.

 

За какво е тогава кошмарът на Съдния ден,

щом без него и с него сме в Ада с присъда сурова?

Най-добре е да бъде Йоан Богослов отменен

и да пишем на входа на оня митичен Едем:

“Този Рай е в ремонт. Сатаната работи!”

                                                                 Йехова.”

 

__________________

 

*Апокалипсис – букв. откровение – откровението на св. Йоан Богослов, съдържащо седем видения за края на света, последната от книгите на Новия завет;

*Qui vivra verra който е жив, ще види; ще поживеем, ще видим;

*Гог и Магог (в Исляма – Йаджудж и Маджудж) – два диви народа, чието нашествие ще предшества Страшния съд;

*Армилий (Унищожителят на народите) – у евреите – олицетворение на Антихриста – чудовищен риж плешив великан.

 

 

© Валентин Чернев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??