17.02.2023 г., 12:25 ч.

Авлигина песен 

  Поезия
413 0 2

 

Над китно село              

насред полето.

Сред златни ниви,

дорде погледа стига,

с омайни песни

топли сърцето

ангелогласна авлига.

 

Рисува гласът и́

чудна картина,

смесила радости

с теглила и тегоба.

И славеят даже

глава склонил е

пред тази дарба,

дарена от Бога.

 

Изправят снага

морни жетвари.

Овчарят спира,

прегърнал Рогуша.

Глътка водица

глътва дюлгеря.

Омайната песен

на авлигата слушат.

 

А в нея се росни

китки разменят...

В нея пленява

с хубост Деляна.

Хайдут Никола

води дружина...

Хорà се вият

насред мегдана...

 

Дорде от песен

сълзят очите,

щом памет къта

авлигината картина,

ще бъде живо

нашето семе

и ще кълни,

за да има род и Родина.

© Събчо Събев Всички права запазени

Произведението е участник в конкурса:

Нека старинните думи дишат и в стих помежду ни »

12 място

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??