Орфей – тракийският поет – певец,
синът на Оайгър и Калиопа
е внасял с музиката си живец
и възхищавал всички земни хора.
Той укротявал диви зверове
със златната си арфа сладкогласна,
наливали се сочни плодове
и с песен спирал всяка буря страшна.
Обикнал Евридика - нимфата
и след смъртта й трогвал пеейки навред,
разчувствал Персефона с арфата,
но я изгубил, не спазил свой обет.
Зефирът свирил с тъжния му глас,
ридаели звездите отвисоко,
а месецът като догарящ фас
до облаче се криел тъмнооко.
Легендата се помни и до днес.
Творци и музиканти има много
и губим любовта си с дума, с жест,
макар да сме обичали дълбоко.
© Силвия Милева Всички права запазени