8.10.2020 г., 22:17 ч.

Безопасно движение 

  Поезия » За деца
1412 0 1

На шест годинки утре ставам!

Всички  казват: „Вече си голям!“

Знам, много трябва да внимавам,

ако за детската градина тръгна сам!

 

Опасно е платното да пресичаш.                                          

Запомних - в ляво първо погледни,

а после в дясно, без да тичаш

по пешеходната пътека премини!

 

Но не по всяка имаш право!

Пътека „зебра“ избери!

Предимство тя осигурява

пред всички преминаващи коли.

 

А най-добре е, ако е поставен

на всяка пряка и на всеки тротоар

висок, трицветен, може би най-важен

за пешеходци и шофьори – светофар!

  

Виж, светна  със червеното оченце.

и строго сякаш каза : “Спри!

Почакай търпеливо ти, момченце,

и смяната на светлините ми следи!“

 

И ето, светна жълтото око под него.

От татко знам, че трябва да почакам.    

Изгасне ли, подканя ме око зелено. 

Ще пресека отсреща… Няма да протакам!

 

Днес в детската градина госпожата

за всички пътни знаци ни разказа.

И за да е ясно на децата,

чудесно филмче с тях показа.

 

Различни са по форма, цвят, значение…

И важни! От  катастрофи те предпазват!

Поставят ред във пътното движение,

така че трябва да се спазват!

 

Макар и труднички наглед,

да ги науча, май ще се захвана.

И задължителни, и указателни  - наред!

И даже тези за забрана.   

 

Когато няма светофар на пътя

регулировчик там  застава.

В средата, в центъра на  кръстопътя

стоп – палка пътя ни указва.      

                                      

Всичко вече съм научил, всичко вече знам.

в детската градина тръгвам сам  пеша.

Е, шегувам се …Не сам!

С мама или татко – утре сутрин ще реша!

© Даниела Виткова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Хубаво, детско стихотворение за светофара и детското отношение към него Може да се използва в детската градина и училището
Предложения
: ??:??