Биографично...
От тук в този свят поех,
от дивния Балкан,
от Ком и Стара планина...
Нежен ромул на река Височка,
напявал песен в детския ми сън...
За туй такъв съм:
Клокочещ, нежен, буен, всеотдаен...
Като пролетните й води.
Бушуващ, устремен, политащ...
Дете на планината съм,
дете на красота и страст...
Заченато в онази дивна красота,
поело пътя си в града,
в Коньовица, в най-красивия квартал
израснал, възмъжал съм...
В онези дни, години,
Животът ми не бе праволинеен,
в различни пътища вървях,
тръгвах, посоки бърках,
падах, ставах, но не спрях,
уморен не почивах, вървях... вървях...
Вървях през всякакви пътеки,
попадах и в калта,
измивах се и продължавах...
Та син съм на Балкана,
на Коньовица, на „махалата",
възпитан бях да продължавам,
да бъда твърд, да бъда мъж!
От улицата много взех -
тя, улицата, е житейската Сорбона,
тя дава ти това, което казва се -
Урок в играта на живота.
Стига да си умен - с очи, уши отворени,
„студент" прилежен...
Та животът не е нежен - борба е той,
суров, несправедлив,
понякога дори жесток.
Това в университета се не учи,
урок е то на уличния тротоар,
това отдавна съм разбрал.
Така вървях до тука...
Вървях по своите пътеки -
с отворени очи, уши...
Вървях изправен в живота,
разглеждах го като в музей,
изучавах го... псувах го и продължавах...
Щастлив, че жив съм.
Че виждам красота и радост, тъга и скръб...
Че има ме! Че съм се родил, живея!
Че в него съм и продължавам!
Че той, животът, чудо е прекрасно!!!
© Димитър Митов Всички права запазени