Българийо, за тебе поглед рея
загледана в море и небосвод!
Българийо, за тебе аз милея,
за тебе и любимия народ!
Горите с полята - богатство голямо
притварям очите в екстаз замечтано!
Водите, реките - аз свалям коляно,
и пак ви нашепвам за всичко видяно!
За сняг по елите високи,
за табуни с диви коне,
за птиците в гъстите клони,
за рибата в Черно море.
А може би бихте видели
красивите наши цветя,
с пчелите по тях залепени
като капка малка роса.
И нежния пух сред простора
понесен от вятъра лек,
тъй както цъфти тук топола
и прави килима ни мек .
А може би бихте дочули
далечния плясък с вълни
и сладкия глас на сладури
играещи с пясък в зори.
А сладкото грозде на есен
примамва те тук да поспреш ,
заслушани в кръшната песен
да слушаш и там да замреш!
Когато страната я видиш с очите,
опиташ сока на всичко с жадна уста,
напев като арфа се носи в ушите,
ще останеш завинаги тук - у дома!
© Кремена Арменчева Всички права запазени