Отвъд ласкателствата, суетата,
отвъд натрапености и съмнения,
в неразбираемия шепот на тревата
се крият повечето обяснения.
Но трябва да си малък, колкото джудже,
да знаеш всички пътища на мравките,
да си открил единственото си ключе,
да помниш синьото на незабравките...
Да си узнал къде зимуват раците,
какво са скрили свраките в хралупите,
в кого през март се влюбват котараците,
какво не може с нищо да си купите...
А след познанието идва самотата –
пораснал си голям, самотен баобаб,
разбираш и небето, и тревата,
и уж си много силен, но си всъщност слаб!
© Рада Димова Всички права запазени