Борба
От гроба на семето тръгва живота.
Пробива нагоре. Расте!
И рови земята със сила жестока,
на сто не! - на хиляда мъже!
И когато победно към небето разтвори,
своите нежни листа,
е сякаш каторжник, разкъсал окови
и вдишал комат свобода.
И точно, когато, отчаян си казваш:
" Аз мразя живота, желая смъртта!"
Едно стъбълце, победило замята,
показва ти всъщност, какво е борба!
Емил Стоянов
© Емил Стоянов Всички права запазени