29.03.2017 г., 2:41 ч.

Букетче цветни песнички 

  Поезия » За деца
470 0 1
 Генка Богданова

 1.

                  Люляк бял ухае в тази вечер бяла.

Бял воал разгръща вишня разцъфтяла.

Рой звезди сияят в млечната пътека.

Бяла е луната в светлината мека

 

Лястовица бяла тук е долетяла

и гнездо е свила на стената бяла.

Младата Мадона в люлчицата бяла

рожбица люлее песничка запяла.

 

2.

Облаци ефирни-розова дантела

пролетта немирна сякаш е изплела.

Розова зората сред росата свети,

пие аромат от розовото цвете.

 

Розовото утро с розовите длани

ласкаво главица къдрава погали.

Розовите бузки Слънчо не пожали,

пламъчета ярки върху тях запали.

 

3.

Синьо е небето над гори зелени.

Сини са очите от любов огрени.

Сини незабравки кичат пак полето

и светулки сини в здрача меко светят.

Синя е звездата мамеща, далечна.

Синя е мечтата. Любовта е вечна.

 

4.

Алени рози с искряща роса.

Алени макове в руса коса.

Алено слънце в небето гори.

Алени ягоди в диви гори.

Алени бузки целувам в захлас.

Мило детенце, обичам те аз!

 

5.

Сребърни звездици трепнаха прекрасни

Сребърни камбанки ронят звуци ясни.

Сребърни пътечки светят в тъмнината.

Сребърни щурчета пеят в тишината.

Всичко покрай тебе сякаш е сребристо.

Мама те обгръща с любовта си чиста.

 

6.

Златно слънце грее над полето златно.

Златно жито зрее – зрънце благодатно.

Златните пчелици златна роса пият.

Чудни златни птици златни гнезда вият.

 

Светят като злато детските къдрици.

Светъл поглед крият златните ресници.

Златна мрежа мята лятото в морето.

Златна е и мама, шепне ти сърцето.

 

=”=”=”=”=

 

Златен дъжд танцува в златните пшеници.

Чуден танц танцуват малки златни птици.

Златен път се вие сред полето златно.

Златна роса пие слънце благодатно.

Златно е сърцето на баща ми знатен.

Златни са ръцете от труда му златен.

© Генка Богданова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??