БЪДНИ ВЕЧЕР
Сега е бъдни вечер.
Прозорци светят в мрака,
а мене тази вечер,
мен никой не ме чака.
Със кученцето двама
компания си правим
и мъката голяма
се мъчим да удавим
със винцето червено,
във чашата искрящо,
(към мен е пристрастено,
макар неговорящо!)
На празнична трапеза
по малко има всичко.
Аз пия и замезвам,
а то ми е добричко.
Тъй предано ме гледа
и сякаш да ми каже:
- Защо си толкоз бледа
и доста тъжна даже?
Че пуста е душата,
сама не се живее,
докле ли самотата
ще властва и вилнее?
За свой дом аз копнея
и мил другар сърдечен,
но все сама живея,
проблемът ми е вечен!
Наздраве, песче мило,
за празника да пием!
Каквото било, било,
надежда да открием.
© Анка Келешева Всички права запазени