13.03.2009 г., 9:15 ч.

Бълбук, забълбук 

  Поезия » Друга
370 0 1

 

Бълбук, забълбук

 

Не ядем сапун -

         правим го!

Здравейте, ведри, нощни

светове,

привет о, вам, нишки

       - тъмни,

сякаш паяжинни плетове!

Дивиш се, когато ти

подплиснат в краката

         вода...

Ами ако е студено?

Просто стъпваш върху лед!

Звън. Дрън. Или някакъв

режещ звук.

Скок?

Тихо повяват

усамотени, вледенени

от скреж и мъгла

       - зъзнещи вейки.

Разкъсват те

         мисли съдбовни,

вечни и силни...

Разтварят души

         - онемели, вкаменени и зли

до биологична безбожност.

Вятър, че и мъгла

          - и ги "взема мътния".

В теб остава сгъстен под налягане

сноп - пустота!

И лицеприятен си до

         - подлизурство,

и духомил до

         - безумство.

Но вътре кипи и запращаш

го всичко

         "По дявола"...

Истината е само - една

и то е празно -

ще рече празнота!

В теб е пусто -

мъртвило - безжизнено -

ще рече пустота!

А там, в сенките

скрежни и лунния залък

        от пита

               се вплита

-  твое - само видяно,

претеглено и презряно

боравене с мисълта.

Бълбук, забълбук!

До тук просто истина

е само мисълта?!

После...

Вятър и мъгла...

Подарявам ти

- два дни самота,

ама не каква да е:

- Задрешетъчна!

След година-две,

де ще я разсееш,

       разпилееш,

                разтопиш?

Джаз банд

         до пресипване.

Не на гласа,

    на възможността

да възприемаш шумове!

             *

Сгъстено, плътно, пълно

      - под налягане,

биоизлъчване - живо -

в чудния мраз на студа.

Зън, звън - з.з.з... - зън.

Припомнете си - останете си,

оставете си капчица

        - детска мечта!

Оставете се  - освободете се,

отплеснете се - обкръжете се...

        - развържете се,

        - разплетете се,

        - разтревожете се

  ... вятър и мъгла!

Зън, звън - з.з.з... - зън.

Моите биолъчения

        - студени,

        - смразени,

        - преобразени

... ви топлят в самотния път.

Излъчват - облъчват,

обтичат - обземат

... вашата тъга.

Обрамчват - обхващат,

опиват - обвързват

... вашите слова!

Вятър и мъгла!

Стопли се, стопи се, отстрани се,

съвземи се, вземи се и виж!

- Толкова остри от студ

и влага - скрежни игли.

         Бодли!

Бълб - з.з.з... Дрън!

Виж, дръж, бързо дръж!

Ново, новеничко - самичко

      излъчване,

      връчване,

      опростяване,

      обхващане,

      обозрение...

... Примирение във нещата!

Бълб. Звън. Бук-чук

      - ветрилник...

Стой, не затваряй очи!

... "Блажен сун наш!"

 

06.12.82

© Валери Качов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Валери зашемети ме ... съдържателност ...трябва пак да го прочета ,за да осмислая всичко ...но ми хареса ...различно е.
Предложения
: ??:??