Седми век, студена зима,
конник смел Дунав преминал,
римляните разгромил
и държава изградил...
Хан Крум застанал на престола
и със закон забранил алкохола,
за кражба отсичал дясна ръка,
а защо сега не е така?
При Омуртаг пък мир царял,
хората живеели щастливо и задружно,
нови градове да построят
било им нужно.
Борис религия нова приел
и страната по друг път повел.
Климент, Наум и Ангеларий
подслон потърсили в България.
В замяна азбука ни дали
и народа цял събрали.
За Симеон какво да кажем?
Всички знаем колко е важен.
Държавата достигнала върха.
Византия сколнила пред него глава.
След него идва Самуил.
И той добър цар е бил,
но знаем тъжната съдба
на неговата смела войска.
Щастието ни не продължило.
Търново попаднало в Османско иго.
И така завършило фатално
Второто българско царство реално.
Пет века тегла и неволи,
битки неравни, надежди голи,
Левски, Ботев и Раковски,
Каравелов и Бенковски...
Смелчаци с лъвски сърца -
гордост за българската земя.
Първи запалили искра в тъмата
и показали пътя към свободата...
Русия решила и ни подкрепила,
в битката за свобода протегнала ръка.
И от деветнадесети век досега
сме независима страна.
С история славна, падение, възход
е известен нашият народ.
Тегла и неволи победил,
вяра, любов съхранил.
Тук съм родена и тук ще умра,
защото това е моята страна...
Милена Огнянова
© Ученици Всички права запазени
Поздравления!