България не е просто държава,
възникнала през седми век.
Не е парламентарна република,
нито само международен субект.
Същността ѝ не се проявява
само на субстанционално ниво,
не е население и територия,
нито просто моноетническо общество.
България е низ от борови гори,
пъстроцветни пролетни дъги
като корони над селски баири
под чиито върхове танцуват реки.
Сгушила в себе си своите рожби
гали ни нежно с весели треви,
с утринна роса от мръсотията душевна чисти,
нас - нейните деца неблагодарни.
Със всяка фибра се потапям в тебе, майко
със всяка глътка въздух усещам твойта чистота
и няма да допусна да се случи, майко
да те погубят собствените ти деца.
08.02.2015г.
© Евелина Благова Всички права запазени