13.03.2023 г., 9:15 ч.

България, която си мечтая 

  Поезия
351 3 3

БЪЛГАРИЯ, КОЯТО СИ МЕЧТАЯ

 

От всичките държави на света
една е на сърцето ми любима.
В пресветлото ѝ име ще чета! –
световната Любов, доде ме има.

 

С високите си сини планини.
С мечтанията си за три морета.
И с тих бял Дунав в песен на вълни.
Със спомена за Ботйовата чета.

 

Със Димчо-Дебеляновия двор,
разкършил белоцветните си вишни.
Без, слава Богу! – политици в хор,
които са ми гнусни и излишни.

 

Със онзи вечен, Шипченският връх.
Със Пейо Яворов – във Анхиало.
Дори и в Рая! – със последен дъх
ще я възпявам – птиче отлетяло.

 

Когато литна в звездния Безкрай,
ще отнеса във лунната двуколка
Родината! – несъстоял се Рай.
Държавата! – ужасната ми болка.

 

© Валери Станков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??