19.05.2014 г., 13:10 ч.  

Българският Език 

  Поезия » Оди и поеми
527 0 2

Български език!

Това е удивително творение,

сияен словоред

и смайващ образец

на всички времена!

 

В хилядолетията появил се,

пренасял знания, култура, мъдрост,

история, държавност

и легенди за велики дни.

Езикът свят във паметта,

гръбнак на половина континент,

език изваян, съвършен,

създаден сякаш да обедини

човешка зрялост и вековна летопис,

стремеж към върхове, напредък,

правдини,

свидетел на жестокост,

на страдание, възторг,

уви на неочаквани падения,

последвани от главоломни висоти!

 

Език, провирал се през проходи, клисури,

изкачвал стръмни урви на столетия,

незаслужено охулван, обругаван,

преследван, унижаван и горен,

а после в полетът на феникс

изправил се отново, възкръсващ и благословен!

 

 

 

 

А буквите?

Той винаги е имал букви, писмена.

Последните ги знаем, оцеляха,

на двамата велики братя

и петимата вестители след тях,

посели ново семе и нова истина,

азбу́ки, слово, книжнина,

път проправили за неотклонното напред.

 

Великите дела, създали нов завет,

искра, последвана от пламък –

той от светлина!

 

Призванието днес към нас да пазим,

съхраним и разгорим,

във вековете да пренасяме

живителния факел

на знание, самостоятелност, възход.

Език на минало, на настояще и на бъдно,

език свещен и вековечен,

в хилядобройните лета тъй жив и устоим,

Български език

във вихъра

велик, прекрасен и неразрушим!

 

София, 22.05.2013 г.

© Димитър Христов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??