Аз селянин съм по професия
земя работя на концесия
с мотика, плуг и сърп и чук
реколтата събирам тук
Роден кат сиромах в града
прогони ме оттам глада
омръзна ми в боклуци да се ровя
и кучета и котки за месо да коля
Омръзна ми в задръстения град
да дишам пушачи и смрад
живот, съдба ми гнусна
реших веднъж да те напусна
Събрах си само нужния багаж
седем бали слама за фураж
дори и малки дребни вехторийки
увити в тел кокоши шийки
натъпках със голяма мъка
в три дървени сандъка
и рано сутрин на перона
натоварих всичко на вагона
Но за най–голяма изненада
с кондуктора започнах свада:
“Кака лака киразур
нляга мурара инздюр
бука марала ри кон
бака рагам в своя дом
Абееее ейййй,
Ден Им блеййй
Жоби гьоби юркамит
мака вула руш барит
и бикур лашант макашвили
гьобеци, жвеч барамбацили
Неее беее
мухля билет ми дай
пари багаж без край
сандък хабил в купето шесто
натрий беля кондур за место“
На свадата и сложих край
с пари кондукторa си трай
в четири след обяд
стоварих се на селския площад
А там с музика и силни звуци
посрещнаха ме селските кютуци
и връчиха ми с най голямо уважение
земя на къра кат дарение
че аз съм ценно постъпление
на чезнещото селско население
Сега съм селянин и по душа
разбирам всякоя овца
и вадя кравите с камшик и бой
през ден на извора за водопой
Аз селянин съм по призвание
гордея се с такова назование
всекидневно съм в говеждия обор
и рина калища, гувна и тор
омазан до уши със мръсотия
във месеца веднъж с вода се мия
но няма никога да се откажа
от селската си участ блажа…
© Клажер от Килиджевци Всички права запазени
във месеца веднъж с вода се мия" - мс, че сподели!