В този свят огромен, тъжен и студен,
какво ли мога да направя аз, приятелю, за теб?
В тази стая черна, без прозорци и врати,
проникна като дух, в тъгата се пропи.
Обичаше я - знам това добре.
Но любовта не бива да погубва.
Сърцето си за нея даде - ех, това сърце,
на което обрече цялата си нужда.
Хубав си и всички те го знаят,
търсят те, за тебе смело те мечтаят.
Ала в тази малка, тъмна стая без врати,
сърцето си заключи ти.
Помня дните Ви щастливи,
нощите безсънни, мигове игриви.
Помня всичките ти мънички закачки -
кукли и жилетки, плюшени играчки.
Трудна бе и тя като тебе.
Но обичаше те - знам това.
Срамуваше се чувствата да си признае -
но за тебе най-копнееше в Света.
Помня как шептеше в телефонната слушалка,
тихи, пламенни слова.
А когато късно вечер станеше,
отново те желаеше в съня.
Питаше ме плахо и страхливо,
как си, за коя ли мислел си сега.
А аз се смеех на глас на глупостта й -
ех, тази малка, влюбена жена!
Виждаше във всеки и във всичко тебе,
облик чист и откровен.
Бурното море през зимно време,
напомняше й тих и светъл ден.
Любовта й бе красива, чиста,
нежна като летен ден,
рисуваше с пръсти облачета в небето.
И сърца, мелби и бонбони, за да литнеш с нея окрилен.
Молеше се всеки ден на малката икона
да се върнеш жив и здрав,
да заживеете щастливи, далеч от всяка злоба,
която чупеше крехкия ти нрав.
И тя като че ли по-силна бе от тебе,
душата й бе нежна и гореща, но чуплива - не.
Сякаш можеше да погълне цялото туй тежко бреме,
без сърцето й да се строши на две.
Но пред тежката, коварна болест - всички се оказаха безсилни,
а тя те молеше да понесеш това с усмивка на очите.
Помниш ли, че тя закле се,
че отива на място по-щастливо?
Чуваш ли гласа й, който шепне,
че това не е края, а началото на нещо тъй красиво...?
Ах, каква сила показа тогава
и каква вяра, какъв оптимизъм,
до последния си дъх с усмивка остана,
присмивайки се над собствения си катаклизъм.
До края беше тя с тебе, до края, водещ към начало.
Ала ти не успя да превъзмогнеш всичката си мъка
и потопи се в алкохола, следвайки тялото си отмаляло.
Излез от тази черна дупка вече!
Няма смисъл любовта да те погуби.
Няма смисъл най-красивото, което някога си чувствал,
да изпълни дробовете ти с въглен.
Казваш ми, че не те интересува?
Че все ти е едно каква съдба ще те споходи?
Казваш ми, че Бог е спрял да се вълнува
и те гледа с примирение отгоре?
А в този свят огромен, тъжен и студен,
какво ли мога да направя аз, приятелю, за теб?
Нищо, но не мога да допусна да умреш.
Тъй просто да оклюмаш и да спреш.
Душата си продал си на най-черния порок.
Сърцето си заключил си в бездна.
Нека да ти дам следния урок:
Отключи го и започни най-сетне да живееш,
съкровище, по-голямо от живота, нийде няма да намериш!
© Хриси Всички права запазени