26.01.2009 г., 15:13 ч.

Чичопейче в зимно утро пее 

  Поезия » За деца
1108 0 16

 

Чичопейче в зимно утро пее.
Вика, пита: "- Пролетта къде е?

Всички се затъжихме за нея -
с топло слънчице да ни огрее!"

Пролетта гласчето му дочува
и на север тръгва да пътува,

а пред нея, по поля и жици,
вестоносци са цветя и птици.

Първо цъфва бялото кокиче -
него пролетта го най-обича.

После, по полета и чукари,
грейват златожълти минзухари

и зюмбюл, и алена иглика -
като пламък от земята блика.

Морни сиви жерави, високо,
викват от небето ведрооко.

Мерне ли се жълтата авлига -
значи вече пролетта пристига.

Щом пък кукувичката закука -
значи пролетта е вече тука!

© Ангел Чортов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??