"Само онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек в пълния смисъл на думата."
Христо Ботев
Кошмарно ме прорязаха в гърдите -
викът му, ехото му и заветът.
Тя, свободата, се печели с жертви,
макар човек да стреля по човека.
Ужасен идеал - през вековете -
пробудил се в тълпата като шепот.
Раздавал сила с пълните си шепи.
А после изкрещял с геройски екот.
И днес кънти в изтръпналите устни.
И стреля с дръзки думи тишината.
Да чуе Ботев, нека да ни чуе!
На двадесет и първи век децата!
Свободните!
И волните. Човеци.
Човеци в пълния пределен смисъл.
Да види Ботев, нека да ни види!.
Гвардейците на святата му мисъл!
© Йоанна Маринова Всички права запазени
Поздрави!