31.03.2013 г., 12:12 ч.

Цветни фантазии 

  Поезия
548 0 5

 

ЦВЕТНИ ФАНТАЗИИ

 

                    “Аз бих искал ливадите да бъдат червени,

                     реките – златножълти, а дърветата – сини.

                     Природата няма въображение.”

                                                                             Шарл БОДЛЕР

 

От край до край залети с гъсто вино,

текат карминени реки на късни залези

и в тях под яркото червило на кармина

ливадите изглеждат тъмноалени.

 

Удавени слънца потъват косо

в света на рибите и в мрака на подмолите,

и – златножълт от слънце – Дунав носи

потоци светла лава под тополите.

 

Луни зад рамото на здрача чакат,

синеят звездни диамантени лавини;

в нощта сред сенките мастилени на мрака

дърветата наистина са сини.

 

По изгрев хладен бежов вятър скита

по диря яребича сред поляни кестеняви

и сресва влажната прическа на тревите;

лилав дъждец роси роса лилава.

 

И опват клони чернооки брястове

в небето русо между облаци учудени,

брези-блондинки сред брюнети-храсти

белеят в утрото щастливо-изумрудено.

 

И вечен – а във вечността – нетраен,

вълшебно-делничен струи светът край мене;

мираж, без капчица фантазия изваян.

 

А ако имаше светът въображение?...

 

 

© Валентин Чернев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Докато думите извират от теб,светът може и без въображение,Вальо!
    Поздрав!
  • Благодаря ви, момичета! Желая ви дълги и хубави цветни сънища!
  • Най хубавото нещо е, че никой не може да ни отнеме мечтите и фантазиите !!! И когато в душата на човек се лее свободата на въображението, всичко е пъстро и многоцветно! Привет от Троян и твоя почитателка!
  • Много е красиво. Влюбих се в метафорите.
  • Като филма "Аватар"
Предложения
: ??:??