4.07.2017 г., 13:21 ч.

Дакелчето Бенджи - треньор 

  Поезия » За деца
523 0 5

ДАКЕЛЧЕТО БЕНДЖИ - ТРЕНЬОР

 Генка Богданова

 

Привет, приятелю далечен!

Поздрав приеми сърдечен!

Днес за баба ще ти пиша,

мъките ѝ ще опиша.

Все мечтае мойта баба

да е стройна, да е слаба

и отново да прилича

на предишното момиче –

тъничко като фиданка

и с пола като камбанка.

Ала ще ти кажа вещо,

че това е трудно нещо.

Неусетно се пълнее,

ала трудно се слабее.

За проблема доктор пита.

Сто рецепти тя опита,

билки си вари горчиви,

скита из горите диви

да събира боровинки

и тръпчивите глогинки.

“Лапи” от синап си слага,

с кал лечебна се налага,

в сауна се изпотява –

да отслабне се надява.

Но стрелката на везната

все към цифрата позната

и омразна се навежда.

Баба с ужас я поглежда:
– Божичко, отново СТО!

Като бухнало тесто

съм ужасно  напълняла!-

шепне баба пребледняла.

И отчаяна горката

тръгна бързо към реката.

Притесних се аз ужасно:
„Ще се дави, туй е ясно!

Но какво, какво да сторя?

тази лудост да преборя?”

И затичах подир нея

както само аз умея:

– Чакай! Чакай, мила бабо!

Ако искаш да си слаба,

да си с модата във крак,

моля те, опитай пак!

Потренирай и със мен!

 

 

 

Започни от този ден!

Ето моята програма,

в нея, бабо, грешка няма:

Сутрин раничко ще ставаш,

няма да се излежаваш.

Преди обед ще копаеш,

после с мен ще поиграеш.

Докато настъпи мрак.

няма да подвиваш крак!

Ще се гоним из полето,

ще прескачаме дерето,

после, и дъхът да спира,

ще изкачваме баира

докато се измориш

и добре се изпотиш.

След като така загрееш

с хладен душ ще се полееш.

После пък с вода гореща

ще вечеряш ти на свещи.

А закуската голяма

ще си я похапнем двама.

За обяд   пък – зеленчук:

зеле, моркови и лук…

Съгласи се, слава Богу!

Аз пък наблюдавах строго

да изпълни правилата

и режима на играта…

Минаха се две недели,

с десет килограма цели

видимо отслабна баба.

Е, не е фиданка слаба,

ала и така я бива.

Вижда ми се по-красива.

Дадохме си отдих кратък,

но с режима по-нататък

в други ден ще продължим

и проблема ще решим.

 

Но за днес това ти стига.

Ето, слънцето се вдига,

а до обед съм зает.

Чао, Рики мой напет!

 

Твоят Бенджи-декел славен

и треньор на баба славен.

 

 

 

 

 

© Генка Богданова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??