27.10.2016 г., 10:20 ч.

Девет кръга 

  Поезия
681 3 10

През портите на зейналия ад
пристъпваш сам, надеждите оставил.
Директно в кръг девети – там горят
предатели, избрали лесна слава.
Предателства не дават миг покой
(особено към собствената същност)
и търсиш път за бягство – слаб герой.
Към фалш и към измами се обръщаш.
Но как, кажи, лъжа ще те спаси – 
тя злобно шиба с огнени камшици.
Безпаметно от болката крещиш,
че кръв прелива в твоите зеници.
Намразил Бог, отчаян, озлобен,
оставяш се на мислите трагични
и ереста. Духът ти е смутен,
душѝ те гняв, със смъртна злост закичен.
И паднал в плен на страх и пустота,
опитваш се чрез алчност и богатство
да заглушиш бумтежа на кръвта –
завърташ се в поредно светотатсво.
Пресищаш с удоволствия плътта – 
изискани блюда, искрящо вино,
но колко кратко трае ситостта,
родена от едната лакомия.
Последен пристан търсиш в похотта – 
дано душата гладна да нахрани,
а само миг след края на страстта
очите ти прогарят нови рани.
И ето те – утихнал и смирен,
на мъдреците в кротката обител.
Единствено от вяра си лишен,
но даже леки, празни са ти дните...

И пропътувал смело деветте,
познал и греховете, и цената,
усмихваш се. Отново си дете,
заспало върху царски трон от злато.
Кален в неволи, някак помъдрял,
за своя собствен ад си благодарен –
премина го от край до край, но цял
излезе – като слънце лъчезарен.
 

© Вики Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Прочетох с удоволствие...
  • Приказка за многото Начала...
  • Добро е Вики, да добро и радвам се че има те за Бога - опитах се да го изкажа в рими , все пак сме стихоплетци /до поети има още хляб да ядем/
  • Смелост, познание и умения се изискват, Вики, за такъв стих. Почитания за това.
  • Огромна смелост се иска за това преминаване през ада, а измъкването в края - дали е възможно ?! Доста замислящи са тези твои поредни чудни стихове.
  • Страхотен стих! Браво, Вики!
  • Да, не е лесно! Да минеш дори през един ти стига! Харесах!
  • Мъдро и точно, Вики!
  • Да, всеки изживява своя собствен ад. Чудесно си го описала Вики!
  • Харесах, Вики!...Чудесен стих!...
Предложения
: ??:??