8.02.2024 г., 11:10 ч.

Джобна география за влюбени 

  Поезия » Любовна
210 3 3

ДЖОБНА ГЕОГРАФИЯ ЗА ВЛЮБЕНИ

 

Тръгнах призори от гара Видин

с влак от точка А до точка Б,

с малката надежда – да се видим

във Бургас – или във Филибе,

 

и – понеже писна ми към Мездра,

скочих – май, че бе на гара Бов,

там, където любовта изчезва,

се отваря място за любов! –

 

и се размечтах за дните златни,

как ще хвърлим зимните палта –

в малкия къщурлек над Лакатник

да те скрия – чак до пролетта,

 

сетне продължих по коловоза –

и – нали съм в писането вещ,

те разказах в стихове и проза

на тефтера – под жумяща свещ,

 

щом осъмнах някъде към Плевен,

или – ще да е било в Чирпан,

покрай мен кондукторът бе гневен –

с други думи – беше си пиян,

 

вместо да ме провери проформа –

кинти, лична карта и адрес,

ме изрита малко преди Горна

в шанеца със стил и със финес,

 

седнах на скованата скамейка

пред чакалнята на гара Лом,

и – нали съм тъпа куха лейка,

тутакси се размечтах за дом,

 

и заспах – с душица благодарна

в Русе – край Великата река...

Ако – жив! – докопам се до Варна,

ще ти сложа брачната халка!

© Валери Станков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??