11.07.2007 г., 9:43 ч.

ДОБРО И ЗЛО 

  Поезия
796 0 5
Ангела, вестител на доброто,
се срещна с дявола, а той...
под мищница със злото...
"Ти кой си? - пита ангела небесни. -
Защо не пееш сладкогласни песни?
А дявола сърдито му отвърна,
дори и гръб му пообърна:
"Със песни се до никъде не стига,
и нищо в този свят не се постига,
със страстите човешки,
се допускат много грешки.
Алчността на хората е тъй безмерна,
гордостта им, даже - прекомерна...
Причаквам грешниците във потайна доба,
обсипвам ги със жлъч и... злоба,
това за мен е радост чиста проба..."
А ангела, във светлина облян,
с почуда слуша този пъклен план.
В очите му проблеснаха сълзи,
до себе си доброто той притисна,
в безкрая отлетя, от погледа
на дявола се скри...
В миг блеснаха в небето златни светлинки,
крилата ангелски посипаха безброй звезди,
и трели песногласи звъннаха в простора,
запяха ангелите със любов за всички хора...
Тогава дявола, стъписа се пред песента, така,
и злото свое изпусна на мига...
далече, нейде в мрака, сам-самичък отлетя,
а злото се ПРЕВЪРНА ВЪВ ДОБРО,
притихна ТО, под ангелско крило...

© Дайан Флор Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??