ДОБРО И ЗЛО –
Библейски мотив
Царувало ДОБРОТО безметежно във Всемира –
но може би не си личало колко е добро,
докато не надигнала глава коварна сила
с обратен знак,
с незнаен брод и страшно име –
ЗЛО.
Посяло то съмнения, раздор, непримиримост,
поникнали страдания и се родил страхът.
Омраза избуяла и изпълнила Ефира.
В невидима война внезапно запламтял светът.
Разклатил се безупречният Ред, споил Вселената,
помръкнали искрите лъчезарни на Мира.
Зловонен дим на бунт и грях навсякъде се стелел
и задушавал нежните цветя на Милостта.
Набъбващото ЗЛО с високомерна горделивост
се канело завинаги да покори света,
да му се кланят светлите и благородни сили
и да настане вечен студ и вечна тъмнина.
ДОБРОТО призовало към Любов и Помирение,
но в битка се нахвърлило безчинстващото ЗЛО –
с ревниво непокорство и нестихващо презрение
въвличало към гибел всяко слабо същество.
Накрая –
победено и запратено в изгнание –
намерило се ЗЛОТО тук, на нашата Земя
и хората подложило на тежки изпитания,
за да плени душите им за Тъмната страна.
С богатства ги примамвало към алчност ненаситна,
изпълвало с отровна завист техните сърца,
в лъстива похот тласкало мъжете и жените –
отнемайки на грешните мира и радостта.
Заразата на ЗЛОТО като чумата вилняла
и жертвите му падали в зловещия капан.
Тогава се намесило ДОБРОТО
и подало
за помощ на погиващите бащинска ръка.
Синът му слязъл с мисия съдбовна
на Земята –
да бъде светъл пример за безгрешен идеал.
Живял Той скромно, праведно, прилежно,
ала кратко,
защото в жертва себе си заради други дал.
Смирявал, вразумявал, поучавал клети хора,
оплетени сред мрежите на пагубния грях.
Дарявал им безкористно утеха, прошка, вяра,
лекувал ги от болести, от горести и страх.
Разпънало го ЗЛОТО разярено на Голгота
и свята кръв безропотно Невинният пролял
на кръста, който бил позорен свършек на живота,
но станал Мост велик към Любовта и Вечността.
Чрез тази смърт спасени са
и за ДОБРО готови
виновните, изкупени от Неговия син.
Достатъчното е Дара му вкусят безусловно –
завет за БРАТСКА ОБИЧ,
ВЯРА,
ТВОРЧЕСТВО
и МИР.
© Димитър Луканов Всички права запазени
и за ДОБРО готови
виновните, изкупени от Неговия син....
Браво!