Apr 22, 2011, 6:17 PM

Добро и зло – Библейски мотив 

  Poetry » Odys and poems
922 0 2

                                          ДОБРО И ЗЛО –

                                        Библейски мотив

 

 

Царувало ДОБРОТО безметежно във Всемира –

но може би не си личало колко е добро,

докато не надигнала глава коварна сила

с обратен знак,

с незнаен брод и страшно име –

ЗЛО.

 

Посяло то съмнения, раздор, непримиримост,

поникнали страдания и се родил страхът.

Омраза избуяла и изпълнила Ефира.

В невидима война внезапно запламтял светът.

 

Разклатил се безупречният Ред, споил Вселената,

помръкнали искрите лъчезарни на Мира.

Зловонен дим на бунт и грях навсякъде се стелел

и задушавал нежните цветя на Милостта.

 

Набъбващото ЗЛО с високомерна горделивост

се канело завинаги да покори света,

да му се кланят светлите и благородни сили

и да настане вечен студ и вечна тъмнина.

 

ДОБРОТО призовало към Любов и Помирение,

но в битка се нахвърлило безчинстващото ЗЛО –

с ревниво непокорство и нестихващо презрение

въвличало към гибел всяко слабо същество.

 

Накрая –

победено и запратено в изгнание –

намерило се ЗЛОТО тук, на нашата Земя

и хората подложило на тежки изпитания,

за да плени душите им за Тъмната страна.

 

С богатства ги примамвало към алчност ненаситна,

изпълвало с отровна завист техните сърца,

в лъстива похот тласкало мъжете и жените –

отнемайки на грешните мира и радостта.

 

Заразата на ЗЛОТО като чумата вилняла

и жертвите му падали в зловещия капан.

Тогава се намесило ДОБРОТО

и подало

за помощ на погиващите бащинска ръка.

 

Синът му слязъл с мисия съдбовна

на Земята –

да бъде светъл пример за безгрешен идеал.

Живял Той скромно, праведно, прилежно,

ала кратко,

защото в жертва себе си заради други дал.

 

Смирявал, вразумявал, поучавал клети хора,

оплетени сред мрежите на пагубния грях.

Дарявал им безкористно утеха, прошка, вяра,

лекувал ги от болести, от горести и страх.

 

Разпънало го ЗЛОТО разярено на Голгота

и свята кръв безропотно Невинният пролял

на кръста, който бил позорен свършек на живота,

но станал Мост велик към Любовта и Вечността.  

 

Чрез тази смърт спасени са

и за ДОБРО готови

виновните, изкупени от Неговия син.

Достатъчното е Дара му вкусят безусловно –

завет за БРАТСКА ОБИЧ,

ВЯРА,

ТВОРЧЕСТВО

и МИР.

 

© Димитър Луканов All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • ...Чрез тази смърт спасени са
    и за ДОБРО готови
    виновните, изкупени от Неговия син....

    Браво!
  • Браво! Сигурен ли си, че си на 16?
Random works
: ??:??