Не искам да запомня светлината ти -
онази – през окото на ключалката.
Пращи вината и се впиват пипалата й
в остатъка от спомена. От малкото,
в което се превърна пред очите ми,
защото не можах да се надрасна.
Сънувайки те, бдя като ощипана
и чакам да прескочиш от терасата.
Не искам да запомня светлината ти
с очите на лъжливото си его.
Във парка днес крещят децата ти,
а аз не смея и да ги погледна.
И днес ми е безкрайно зло и вкиснато,
и всяко чувство бъркам със чистилище.
Невинни няма. Иска ли премисляне?
Неука бях. А ти за мен - училище.
Дойдох, за да заровим томахавките.
А ти недей разравя с ръжен спомена.
Дойдох – по-малка и превита и от мравка.
И искам просто да ти кажа, че си много.
© Елена Биларева Всички права запазени