Дори на този ден да пада сняг
с въпроси анкетьорите ще стрелят:
"Говори ли ви нещо тази дата?
И знаете ли кой е Васил Левски?"
Ще отговарят: - футболен отбор,
планински връх или пък булевард.
В учебника го няма тоз` урок,
а колко в днешно време пък четат?
Умората стеснява кръгозора ни
загрижени за хляба си забравихме
да преклоним глава пред нявга стореното
и на децата си за него да разказваме .
А те съвсем различни са от нас,
все повече живеят виртуално.
За тях е просто дума "свобода"
и няма място в тяхната реалност.
Кумирите за тях са на екрана
убиват с лекота, без угризения.
Апостоле, ще ни простиш ли този срам,
че връзката си губят поколенията?
Провирайки се между "шах" и "мат"
вината несъзнателно подтискаме.
Дори на този ден да пада сняг,
то надали това ще ни пречисти...
© Дочка Василева Всички права запазени
всичко така се е обърнало, че и най-чистият сняг
и сълзите на Бога дори, едва ли ще ни
пречистят..