11.06.2019 г., 10:22 ч.

Духът на Караджата 

  Поезия » Друга
339 2 1

Духът на Караджата

 

Историята има тайни бездни,

погребва в тях Животът от Земята –

държавата ни може да изчезне,

но жив ще е „Духът на Караджата”...

 

Ще броди той в балканските усои

да търси там и българското племе,

продало лесно корените свои

и тъй само лишило се от: Време...

 

Дори и самодивите тогава,

(изчезнали отдавна) ще ги няма:

и кой със билки в горската дъбрава

юнаку ще превърже люта рана!...

 

Но даже вече да е с име ново –

Балканът в стари спомени унесен –

за друго време: приказно, сурово

ще пее пак „хайдушката си песен”...

 

... А... може да изчезне и видът ни

сам дръзнал с Боговете си да спори,

и абстинентно пожелал да стъпи

във забранените му територии!...

 

06.09.2015.

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??