26.01.2009 г., 12:01 ч.

Душата иска да танцува 

  Поезия » Философска
687 0 8

...


Кога във думите красиви-
прекрасни, истински и диви,
душата се отпуска леко,
сърцето се превива меко
и спира нежната спирала -
тя много трудности е дала
и взела е прекрасни думи -
превърнала ни е в безумни,
вторачени във мрака хора-
сурови, тъмни, без умора
се мъчим и се лъжем как
да изживеем сянката си в мрак
и се надяваме напусто
да стихне грозното ни чувство
и да узреем в тих покой -
не сме способни ний за бой,
за рат неспирна със небето,
за път безкраен през морето,
покрай сирени и мъгли,
за бран във тесни долини,
да срещнем боговете злачни,
да вдигнем погледите мрачни,
да стъпим на нозе крилати,
да литнем в златните палати,
да се въздигнем силни, горди,
танцуващи и непокорни
и да потърсим ново слънце -
сурово, диво, то изгрява,
сърцата ни пак призовава
за нова сеч, за нова рат -
за нова, топла благодат,
която, кат' постеля мека
да бъде огън за човека,
да топли, плаши и гори,
да свърже хиляди съдби,
да разпилее тежки думи,
стотици томове със глуми,
да поведе напред живота
към нова, пареща Голгота,
да разпне сенчестите хора,
да литне в песен през простора
и в миг, във ден, във вечността
да се прокуди болестта,
споходила света отвека,
а именно, да, ти - Човека,
да затанцуваш неуморно, в сянка,
да се разсмееш на съдбата - дрямка
в света на вечния покой  -
върви, търси се, тук не стой!!!

© Нико Ников Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Радвам се за всички мнения. Харесва ми и ще има още...
  • щом Кремена може , мога и аз! Ще го дочета!
  • Доживях... до края! (не си спомням какво прочетох... обаче)
  • мда, бягам, няма да стоя тук
    нико, на теб харесва ли ти? безумно е на места.
  • Поздрав и прегръдка!!!
  • Определено - много ме впечатли!
    Браво!
  • душата се отпуска леко,
    сърцето се превива меко
    и спира нежната спирала -
    тя много трудности е дала


    еми - не ...
    определено според мен така думи не се редят
    не дочетох
  • Момент да си поема дъх...Впечатлен съм!Това са 49 стиха, написани на ,,един дъх,, - в едно изречение(най-дългото, което съм чел) и е
    задъжаващо да се чете така.Чудесен ритъм и рими с изключиние на
    ,,гори-съдби.,,
Предложения
: ??:??