11.11.2024 г., 14:55 ч.

Дворчето на баба 

  Поезия
99 2 3

ДВОРЧЕТО НА БАБА

 

Разчорли вятър вехтите асми

и дядо пусна пилците на двора,

и курника със слама зазими,

наръси го с игличките на бора,

 

а баба дигна двете си тави,

в които кипна сладкото от дюли,

а котаракът припечето сви –

и го отмъкна някъде до юли,

 

доде събирах жълтата трева,

и прочката на дама се отвори,

и старото магаре изрева –

с глава прекръсти меките простори,

 

и катеричка прелетя една –

да си нагледа зимната хралупа,

поседнах в тази блага тишина

една шишарка с нея да изхрупам,

 

а сетне връз покривката от лен

прекръстих се със старците над хляба.

Когато остарея някой ден,

аз ще ви чакам в дворчето на баба.

 

© Валери Станков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??