2.01.2016 г., 9:48 ч.  

Дядо Коледа и Дядо Мраз 

  Поезия » За деца
1140 0 0

Дядо Коледа и Дядо Мраз горещо спорели

кой от двамата е по-обичан от децата.

И добрата фея на нощта помолили и уговорили -

в сънищата детски да се вмъкне чудновато,

за да разбере кого от тях сънуват повече децата

и веднъж завинаги да сложи край на препирнята.

 

Но насън дечицата празнували и с Дядо Коледа, и с Дядо Мраз поравно,

и така задачата била неразрешима - яяявнооо!...

А и щом събудели се, търкайки очички,

две неща разказвали - две приказки добрички.

 

Нека чуем първата

и дъх да затаим! -

Може би задачата

сами ще разрешим!... :

 

„Мамо, Дядо Коледа ми се присъни!

Чукна по прозореца и ми намигна!

Каза, че чувалите с подаръци са пълни и бездънни,

и към него сприпнах се насън, за да го стигна,

но... не щеш ли се събудих, скочик към прозореца, а там в далечината

Дядо Коледа ми махаше откъм шейната.

А когато към елхата в стаята очи обърнах,

аз подаръче за мен от него зърнах.

Беше истинска тържествена цигулка,

сложена в кутия - сякаш кукла в люлка!“

 

Тази приказчица беше първата от двете.

А сега и втората да чуем! Тихооо! И слуха си наострееетеее!

 

„Мамо, тази нощ сънувах Дядо Мраз!

Беше белобрад и беловлас!

Той помоли ме помощник да му стана

и да бъда в работата му отмяна.

Колко хубаво е, мамо, да помагам

и елените на Дядо Мраз да впрягам!

Дядо Мраз подаръци раздава

и да бъдем по-добри ни поучава.

А накрая той за помощта

подарѝ ми три неща -

своя празен изморен чувал, невиждан досега компас и истински далекоглед...,

и присъни ми се, че ми пожела и много здраве, и късмет!

В миг събудих се и радостно подскочих,

и към нашата елхица се насочих.

Мамо, там ме чакаше желан компас,

а до него пишеше: „От Дядо Мраз!“ !“

 

Тази приказка, дечица, беше втората от двете.

Помислете, отсъдете и накрая - спорът как да се реши - кажете!

 

А и феята била тъй много затруднена,

че задачата останала наразрешена.

 

И добре, че най-подир и Дядо Коледа, и Дядо Мраз се убедили,

че и двамата са на децата (и големите) еднакво мили!!!

 

© Стоян Минев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??