Е, Честита Нова година!..
Изглежда доживяхме Скъпа моя-
остават ни броени часове-
и Новата година от Безброя
на идващото Време тук ще спре!...
Със радост я посрещаме, естествено
и скачаме сега като деца,
понеже пак сме влюбени и девствени
и сменяме злато за стъкалца!..
В нощта едно Предание се носи,
че в полунощ от Звездното небе
наднича Господ и дори въпроси
могъл би всеки да му зададе...
Въпроси аз към Господа си нямам,
но все по-често се улавям сам
към себе си въпроси да задавам,
а отговор за тях, уви, не знам.
А и неволно се замислям вече,
когато календарите броя,
че повечето Време май изтече
и в спомените повечко стоя!..
Ала навярно е така устроен
Животът ни,че само онова,
което изживяли сме е спомен-
единствено реален при това!..
А всичко дето само го желаем
(понякога му казваме “мечта”!..)
във ирационалната ни памет
не ще остави даже и черта...
То може да е всичко, или нищо
не си ли го изстрадал и живял,
тъй както не остава пепелище
без огън да е някъде горял...
А Времето от Бог ни е отсрочено
и кой така нелепо е решил
(о,сигурно да му изглежда повече!?..)
та без да мисли го е раздробил
на мигове, минути, часове, години-
за да се казва:”Толкова живях...”,
но смисълът какъв е щом са минали,
а няма спомен никакъв от тях!..
И тъй като е Времето безкрайно,
но всеки миг тече неумолим,
ще ти открия скъпа, страшна тайна:
„Летоброенето ще променим ...”
Защо са ни години тъй излишни:
-не сме ли в тях вървяли в лес елхов,
-не сме ли се целували на скришно
и за ръце държали със Любов,
-не сме ли се разхождали безсънни
в априлски нощи с люляков цъфтеж,
когато ти се иска да не съмне
и ако можеш - Времето да спреш!..
...А от сега нататък Скъпа Моя,
щастливите години ще броим
и нека даже да е малък броят им,
но с нашия Живот-съизмерим,
дори без разрешение от Бога
тъй Времето сами ще удължим,
а и Живота в него ще е много:
и повече, и по-неутолим!..
...А календара в полунощ като обърнем
и тапа от шампанско излети-
ще вдигна тост Прекрасна: “Да превърнем
във Спомени сегашните Мечти !...”
д-р Коста Качев
© Коста Качев Всички права запазени