16.05.2012 г., 16:31 ч.

Един живот 

  Поезия
1270 0 7

ЕДИН ЖИВОТ

 

 

Като ритони с тежка медовина

поемах дните с тръпните си пръсти.

Търкаляха се щедрите години,

опиваха ме с виното си гъсто,

 

додето ме споходиха мъглите

и тежък сняг ми стана брат доведен,

и слънцето изгряваше сърдито,

и вятърът попътен духна леден...

 

... додето пътят изтъня и свърши,

и хоризонтът се сниши над мене

и вместо плодни клони – сухо върше

стърчи, от зимни бури поломено.

 

Но нещо в мен ме буди късно нощем

и утрото посрещам без да мигна –

за онова, което искам още,

и сто живота няма да ми стигнат.

 

Безкрая на света край мен да видя,

да сляза в Марианските му бездни,

веднъж да се разходя в Атлантида,

да пропътувам пътищата звездни;

 

да спя под шатъра на бедуини,

сред туареги да оставям диря

в пространствата на знойната пустиня

и зъл самум в ушите ми да свири...

 

... да видя айсберг, по Юкон да плавам,

сред ледна пустош да промивам злато,

в Теночтитлан в ацтекската държава

да вляза в храма на Кетсалкоатл...

 

... И още – Баалбек и Ганг. И още –

Сагарматха и Тибет, още много...

Светът неопознат ме вика нощем,

но аз съм вече стар, но аз не мога...

 

Един живот – една въздишка бледа,

един животец... за какво ли стига?

Додето вдигнеш дом и се огледаш

– и ето ти я – старостта пристига...

 

Но може би в безкрая на нещата

един живот е по-разумен жребий –

една пътека кратка по земята

до здрача.

И до камъка над тебе.

 

Защото истина е: сто живота –

и sapiens би опознал всемира...

Но ужасът е тъй жесток...

Защото

ще трябва сто пъти да се умира.

 

 

© Валентин Чернев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Но нещо в мен ме буди късно нощем
    и утрото посрещам без да мигна –
    за онова, което искам още,
    и сто живота няма да ми стигнат.
    Дълбоко!Много хубаво!
  • Може би един живот не е достатъчен,за да вземем от него всичко което искаме.Харесах-успех!
  • Колкото повече знае човек, толкова по-нищожен се чувства сред безкрайната вселена. И това е извор на драматизма в живота му.
    Много философски прозрения има в стиховете ти, Поете.

    Светъл поздрав!

  • Аплодисменти!!!
  • Щастливец си,не се оплаквай,щом посред нощите тъй красиво си пътуваш със мечтите!!!
  • Додето вдигнеш дом и се огледаш

    – и ето ти я – старостта пристига...

    Харесах!
  • Чудесен стих.
    (В стиховете си използвате архаизми толкова удачно и с такава лекота, че подозирам, че скоро ще се превърнат в мода на сайта и ще почнат да Ви подражават.)
Предложения
: ??:??