13.09.2023 г., 9:17 ч.

Екскурзовод на Българската болка 

  Поезия
162 2 1

ЕКСКУРЗОВОД НА БЪЛГАРСКАТА БОЛКА

 

… ще си нарамя пътната тояга и ще запраша нейде по света –

дали към Рио, Рим или Малага – душата ми жадува Красота!

А може и на знойните Малдиви? Да хрупам зеле и на Кергелен? –

където всички хора са щастливи? И Господ ще помисли и за мен?

Додеяха ми бурите в Ахтопол, във Царево, потънало във кал.

България е цяла горък вопъл! – но на кого за нея му е жал?

Мисирки и министри, депутати, тъпунгери, преяли яко с власт,

 

обмисля всеки как да ни изклати, мълчи народът, сякаш е в несвяст!

Отникъде надежда се не види, а страшното тепърва предстои! –

натъпкаха саламите със гниди! – и вапцаха го с маслени бои,

над пенсийката своя Мама плаче – и съм безсилен да я утеша,

а можеше, Родино, другояче да дишам в теб с протегната душа!

Но Раят – тъй изглежда, се отлага, и – скътал хляб във пътната торба,

аз няма да отпраша към Малага – ти! – Болчице, мой Ужас – и Съдба!

 

12 септемврий 2023 г.

гр. Варна, 19, 25 ч.

© Валери Станков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • България е цяла горък вопъл! – но на кого за нея му е жал?

    Винаги актуален и неподражаем!
Предложения
: ??:??