25.09.2013 г., 9:57 ч.

Екзистенциално № 4 

  Поезия » Философска
439 0 1

        Екзистенциално № 4

 

                               Нобеловата награда за физика

                   за 2011 год. беше дадена за откриването

                   на все по- ускоряващото се темпо на разши-

                   ряването на Вселената...

 

...И значи тъй, Вселената край нас се разширява,

но неподвластно е това сега за Мисълта

на Рода человечески и как кажи тогава

сами да проумеем, че идва Гибелта!..

 

А всичко е въпрос единствено на Време

и нищо не зависи и от властта на Бог-

безсилен в Гравитацията нещо да променя

самият Той ще бъде  ненужен Епилог...

 

... Кои сме всъщност ние?.. А и защо сме тука?...

И смисълът какъв е на тоя наш Живот?..

... Избегнали за малко космическата скука

с единствено възможният ли необмислен ход,

 

или след дълго скитане из цялата Вселена

открили сме Планетата на своите мечти:

от всички най- красивата (и с Бог не споделена!)

и тук сме се заселили, за вечно може би!...

 

... И как да разберем сега, че Вечност няма,

понеже и Вселената ще гръмне някой ден-

о боже мой, нима е зрителна измама

Светът ни толкоз хубав, и толкоз подреден!...

 

Понеже сме невидими в космическите Бездни

и даже да изчезнем, кой би ли го открил?..

... След толкова Вселени и Светове изчезнали-

ни Дявол, нито Бог за нас би затъжил!..

 

... Ще тръгне от Началото пак Времето да странства

и ще се затъркаля само из Вечността,

но нейде из Безкрая щом срещне пак Пространството-

отново ще заченат Живот във Самота...

 

... А ние тук напук налудно си живеем

и вечер се опиваме с човешката Мечта:

бленуваща безсмъртие и всеки Миг със нея

и с поглед похотлив- желаем Вечността...

 

И във Живота тъй безумно пребиваваме

със манията наша за Безсмъртие до днес,

че всеки шанс за Вечност хазартно проиграваме:

божествено-безгрижно!...

                                           ... Но пък с какъв финес!..

 

... Когато Бог Човека със Обич е създавал

и с много Страст дарил го е дори и със Душа-

оказва се случайно, навярно, е забравил

за Разумът и още полезни куп неща!...

 

... Не можем да осмислим Реалността на Нищото-

наистина ли значи това е Вечността,

но някъде из Нищото щом стъкнем пак Огнището:

там дом ще си направим да приютим Страстта!..

                                                                                   

Коста Качев

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Попитали Настрадин Ходжа кога ще изчезне светът, а той казал:
    "Когато умре жена ми, ще изчезне половината свят; когато умра аз, ще изчезне целият"...
Предложения
: ??:??