2.06.2015 г., 22:07 ч.

Гатанки 

  Поезия » За деца
1227 0 4


Гатанки

 

Тя е едра птица

и се радва на водата.

Ходи, плува и лети.

 

И грижовна е, и смела.

Ако някой малките й застраши

с клюна  си напада,  точи шия

и ги брани като съска.

 

И се казва:      □□□□□  

 

***

 

Той е бърз, скоклив

и добродушен.

А ушите му са дълги

за да чува всеки шум.

 

И от всичко се страхува.

Хапва си сено и зеленчук,

най обича да си хрупа

моркови и зеле.

 

И се казва:      □□□□

 

***

 

От яйце излюпено,

то е пухкаво, красиво,

с гребенче, добро, мъничко.

Може само да писука,

търси майка си да го нахрани.

 

При опасност тя настръхва

и за малките е като орлица.

Майка му не знае страх,

пази рожбите си мили.

А баща  му ни събужда,

сутрин рано  кукурига.

 

То се казва:        □□□□

Майка му:          □□□□□□□  

А баща му е:      □□□□□  

***

© Сашо Маринов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Браво Сашо! Умение е да се съставят гатанки, поне на мен ми се струва много трудно!
  • Ели и Анна, Благодаря Ви!
    Радвам се, че харесахте гатанките.
    Ще се радвам много и децата да ги харесат.
    Поздрави! И много усмивки сред природата, която е неизчерпаем извор на обич, топлина и красота!
  • Добър опит, не се пишат лесно гатанки, аз лично се провалих
  • Много хубави гатанки, Сашо!
    С тях Празникът на децата ще продължи в сърцата им.
    Поздравявам те и чакам нови публикации.
Предложения
: ??:??