13.02.2016 г., 22:06 ч.

Главната 

  Поезия
474 0 9

                                                               

 

                                                                     ПЛОВДИВ

 

 

                                                                Главната

       

          Тази улица

           като цилиндъра на магьосник

           чака само въображението да я докосне

           и безброй чудеса

           ще изскочат от нея.

           Ето -

           магазини,

           витрини

           и

           стока

           пълзят 

           и

           вилнеят

           в сто

           посоки.

           Митично влечуго.

           Неоновоцветно.

           Жестоко.

           Едно докосване друго

           и Главната е вече висока

           до върха на фасадите,

           на покривите

           и

           керемидите.

           Можете да видите

           как Слънцето спира

           пред всяка от сградите

           и капризно избира

           подходяща квартира

           точно тук.

           Стъпките  по тази улица

           издават същия звук

           като крилата на гълъбите

           и небето

           пребледнява в очакване.

           Старият римски стадион

           като разбит саксофон

           с тежко прегракване

           свири блус

           сред издутите бузи

           на околните хълмове.

           Абсолютно безмълвен.

           Въздухът тук блести като рибена люспа

           с безброй отражения

           и пречупено в тях,

           се превръща в танц

           всяко движение.

           Тази улица,

           това едноцилиндрово чудо

           се задвижва с фантазия.

            Понякога с лудост.

           Тук магията никога няма да свърши.

           Главната.

           Без нея светът ще е непоносимо реален.

           Несъвършен.

           Незавършен.

 

                                                                        АБОНДОН

 

© Борис Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??