1.06.2022 г., 20:03 ч.

Горско училище - 3 

  Поезия » За деца
241 1 2

(Част трета - Междучасие)

 

Междучасието голямо

бе чакано и най - желано.

И ето, звънчето извести

време за почивка и игри.

Две паячета бяха изплели

от паяжина, подобно дантели,

мрежа за спорт. Нарича се батут -

любимо място на децата тук.

Скокна върху него мишлето

и полетя чак до небето!

О, ужас! Мечо се засили

и тупна в него с всички сили.

Нали се сещате какво се случи?

На Мечо опитът му не сполучи.

В дупка пропадна, точно в средата,

замаян в нея горчиво заплака.

Гърба си лошо нарани…

Вижте го, едва върви…

Срещу болката похапна мед

напук на лошия късмет!

Подуши Лиса  в раницата сива

на Вълчо обяда от пушена риба.

Хитро погледна, завъртя  опашка,

все към торбата нещо я тласка.

Тъкмо да открадне чуждата храна

и шишарка я чукна по рижата глава.

Катеричката отвисоко бе я видяла,

и понеже много добре я познава

не искаше пред другите да я изложи,

а от дървото на обстрел я подложи.

Такъв урок навярно ще я спре

от чуждата храна да не краде!

Ежко върху своите иглички

плодова салата раздаде на  всички.

Кой ли не обича ягоди, малини?

Все плодове са с важни витамини!

Изгладнял е Зайко. За закуска

морковчета пет изхруска,

а зелето си за десерт остави.

Рецептата за зъбките му здрави

не пази в тайна, не я крие.  

Прилагайте я точно и вие!

На полянката сърничките стройни 

потропваха с копитца неспокойни.

- Стига сте яли, да се раздвижим!

За здрави мускули да се погрижим!

За пример вземете моята сестричка,

фина, грациозна гимнастичка!

Предлагам всеки  нещо да тренира.

Ето, в дългия скок Зайко го бива.

За слаба талия обръч широк

Мечо да върти между всеки урок.

За Вълчо - бягане с препятствия.

Ще бъде страхотна атракция!  

Около кошарите вчера му се случи,

когато Шаро го надуши.

- Грааа! - враната отвори човка-

да поиграем на народна топка!

Така ще можем да се включим всички,

животни, насекоми, птички!

………………………………….

 

Междучасието вече е към края!

Музика ще имаме на китна поляна.

Чуйте, звънчето извести

Край на нашите игри!

 

© Даниела Виткова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Благодаря ти много, Тони, че хареса и постави в "любими" стихотворението! Днес се потопих отново в празника на децата! Градът ни беше приказка - аромат на липи, млади хора, деца, балони, музика...Имаше живот! Честит празник и на теб!
  • Хубаво продължение, Дани. Всички горски животни, храната им, заниманията. Полезно и интересно за децата. Честит детски празник!
Предложения
: ??:??