(Част трета - Междучасие)
Междучасието голямо
бе чакано и най - желано.
И ето, звънчето извести
време за почивка и игри.
Две паячета бяха изплели
от паяжина, подобно дантели,
мрежа за спорт. Нарича се батут -
любимо място на децата тук.
Скокна върху него мишлето
и полетя чак до небето!
О, ужас! Мечо се засили
и тупна в него с всички сили.
Нали се сещате какво се случи?
На Мечо опитът му не сполучи.
В дупка пропадна, точно в средата,
замаян в нея горчиво заплака.
Гърба си лошо нарани…
Вижте го, едва върви…
Срещу болката похапна мед
напук на лошия късмет!
Подуши Лиса в раницата сива
на Вълчо обяда от пушена риба.
Хитро погледна, завъртя опашка,
все към торбата нещо я тласка.
Тъкмо да открадне чуждата храна
и шишарка я чукна по рижата глава.
Катеричката отвисоко бе я видяла,
и понеже много добре я познава
не искаше пред другите да я изложи,
а от дървото на обстрел я подложи.
Такъв урок навярно ще я спре
от чуждата храна да не краде!
Ежко върху своите иглички
плодова салата раздаде на всички.
Кой ли не обича ягоди, малини?
Все плодове са с важни витамини!
Изгладнял е Зайко. За закуска
морковчета пет изхруска,
а зелето си за десерт остави.
Рецептата за зъбките му здрави
не пази в тайна, не я крие.
Прилагайте я точно и вие!
На полянката сърничките стройни
потропваха с копитца неспокойни.
- Стига сте яли, да се раздвижим!
За здрави мускули да се погрижим!
За пример вземете моята сестричка,
фина, грациозна гимнастичка!
Предлагам всеки нещо да тренира.
Ето, в дългия скок Зайко го бива.
За слаба талия обръч широк
Мечо да върти между всеки урок.
За Вълчо - бягане с препятствия.
Ще бъде страхотна атракция!
Около кошарите вчера му се случи,
когато Шаро го надуши.
- Грааа! - враната отвори човка-
да поиграем на народна топка!
Така ще можем да се включим всички,
животни, насекоми, птички!
………………………………….
Междучасието вече е към края!
Музика ще имаме на китна поляна.
Чуйте, звънчето извести
Край на нашите игри!
© Даниела Виткова All rights reserved.