2.06.2022 г., 21:44 ч.

Горско училище - 4 

  Поезия » За деца
282 1 4

(Час по музика)

 

Похапнаха и поиграха нашите герои.

За час по музика отдавна са готови.

Бухалът поканил е вокален педагог.

Той има глас в регистъра висок -

Славеят -  прочут и талантлив певец,

солфеж ще преподава на децата днес.

Помоли паячето да разпъне

между две дървета като струни

петолиние със ключа „сол“,

с нотни знаци и диез, бемол.

- Ще започнем с песен жива.

Всички знаят на гората химна!

Поемете въздух, пейте с настроение!

За музиката трябва вдъхновение!

Разпяхме сме! Това е нота „до“!

Живее тя под петолинието, но…

пресечена е с мъничко тире!

Моля всички, запомнете я добре!

Първа е сред ноти седем,

щом гамата във хор запеем.

Под линиите пет се пише „ре“

и с нея стават ноти две!

Но ето, мишчицата малка, сива,

се спусна по въже нетърпелива.

На петолинието стъпи върху нота „ми“

и с тънък глас изпълни:„до, ре, мииии!“

От клона Славеят образован,

с крилата плесна очарован:

Чудесно пее мишката, деца!

Но нека да се запознаем с нота „фа“!

По стълбицата музикална има ред,

тук всяка нота има свой съсед.

Живеят си задружно, няма спор

приятелите наши от до, та чак до „сол“!

- Сол ли казахте? Добре ли чух?

попита Зайко дългоух.

Поставя мама сол в чорбата

да нагостѝ роднините в гората.

Вълчо рече: „ Май дъската ти захлопа!

„Сол“ е важна  музикална нота!“

- Моля, без грубости и обиди!    

Възпитаните хора винаги са мили. 

За музиката трябва добро настроение,

а не люти обиди и огорчение!

Славеят разпери пъстри крила

и с показалката посочи нотата „ла“.

От джоба си извади малък камертон,

и мигом се разнесе ясен тон.

- Да чуя всички да изпеят „Лаааа“!

Но дрезгав глас се чува: „Гаааа“!

Засмяха се всички на певицата - врана.

- Това е защото отдавна съм гладна!

- Почакай! Остана нотата „си“!

По - търпелива, вранке, бъди!

Научиш ли до края стълбицата нотна, 

ще станеш, драга, по-грамотна!

Нотите са подредени по височина,

а „си“ е най-високата  сестра.

С музикалната азбука се запознахме,

и даже малко се посмяхме.

Преди да чуем финалния звънец,

нека ви запозная със знака диез.

С половин тон той повишава

нотата, до която застава.

С бемола обратно, там се внимава,

с половина тона той намалява.

Е, не е трудно, мили деца

и ако научите всичко това,

ако сте на музиката почитатели,

и ако с нея сте приятели,

по̀мислите ви ще бъдат чисти!

Който пее, зло не мисли!

© Даниела Виткова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Радвам се, че ти харесва, Пепи! Дано да достигне до повече деца! Благодаря ти много! Слънчев ден!🥰🌞
  • Aу, че хубаво!
  • Благодаря ти отново, Тони, за топлите думи и затова, че постави в "любими" стихотворението. Хубава вечер ти желая!
  • Забавно и поучително разказваш, Дани! Музиката е много важна за децата, какви таланти има сред българите!
    Стиховете ти предизвикват усмивка и удоволствие у мен! Браво!
Предложения
: ??:??