(Час по музика)
Похапнаха и поиграха нашите герои.
За час по музика отдавна са готови.
Бухалът поканил е вокален педагог.
Той има глас в регистъра висок -
Славеят - прочут и талантлив певец,
солфеж ще преподава на децата днес.
Помоли паячето да разпъне
между две дървета като струни
петолиние със ключа „сол“,
с нотни знаци и диез, бемол.
- Ще започнем с песен жива.
Всички знаят на гората химна!
Поемете въздух, пейте с настроение!
За музиката трябва вдъхновение!
Разпяхме сме! Това е нота „до“!
Живее тя под петолинието, но…
пресечена е с мъничко тире!
Моля всички, запомнете я добре!
Първа е сред ноти седем,
щом гамата във хор запеем.
Под линиите пет се пише „ре“
и с нея стават ноти две!
Но ето, мишчицата малка, сива,
се спусна по въже нетърпелива.
На петолинието стъпи върху нота „ми“
и с тънък глас изпълни:„до, ре, мииии!“
От клона Славеят образован,
с крилата плесна очарован:
Чудесно пее мишката, деца!
Но нека да се запознаем с нота „фа“!
По стълбицата музикална има ред,
тук всяка нота има свой съсед.
Живеят си задружно, няма спор
приятелите наши от до, та чак до „сол“!
- Сол ли казахте? Добре ли чух?
попита Зайко дългоух.
Поставя мама сол в чорбата
да нагостѝ роднините в гората.
Вълчо рече: „ Май дъската ти захлопа!
„Сол“ е важна музикална нота!“
- Моля, без грубости и обиди!
Възпитаните хора винаги са мили.
За музиката трябва добро настроение,
а не люти обиди и огорчение!
Славеят разпери пъстри крила
и с показалката посочи нотата „ла“.
От джоба си извади малък камертон,
и мигом се разнесе ясен тон.
- Да чуя всички да изпеят „Лаааа“!
Но дрезгав глас се чува: „Гаааа“!
Засмяха се всички на певицата - врана.
- Това е защото отдавна съм гладна!
- Почакай! Остана нотата „си“!
По - търпелива, вранке, бъди!
Научиш ли до края стълбицата нотна,
ще станеш, драга, по-грамотна!
Нотите са подредени по височина,
а „си“ е най-високата сестра.
С музикалната азбука се запознахме,
и даже малко се посмяхме.
Преди да чуем финалния звънец,
нека ви запозная със знака диез.
С половин тон той повишава
нотата, до която застава.
С бемола обратно, там се внимава,
с половина тона той намалява.
Е, не е трудно, мили деца
и ако научите всичко това,
ако сте на музиката почитатели,
и ако с нея сте приятели,
по̀мислите ви ще бъдат чисти!
Който пее, зло не мисли!
© Даниела Виткова All rights reserved.