18.07.2019 г., 9:48 ч.

Грешни мисли в Свята нощ... 

  Поезия » Философска
190 1 0

 

Грешни мисли в Свята нощ...

 

Екзистенциално

1.

З а г а д к а т а: на своето създаване

едва ли някога ще проумеем!...

Дълбаем в микрокосмоса...Надяваме се...

Вселената?...Надничаме и в нея...

 

Но Тайната не можем да разнищим.

защото Разумът ни властен е Живота

да върне пак във Бездната на Нищото,

но няма сили да го сътвори отново...

 

А Богове- отдавна вече няма!...

Какво да правим, кой да ни покаже,

без Вярност да поиска във замяна,

Душите ни и Любовта ни даже !...

 

 

Един Залез

2.

Виж: Залезът е с аромат на спомени,

а Вятърът се е превърнал в облаци --

инстинктите и птиците подгонил;

 

а пък Човекът, в Залеза загледан

и яростно със спомените спорещ:

съм аз навярно -- тъжен и проблемен...

 

Пожелание

 

3.По нежната традиця:

когато те целуна

бъди Жена и Жрица

на моето Безумие!...

 

От твоя Храм Причастие

смутено да приема

и пожелая щастие

за тебе и за мене...

 

За вината

 

4. Във нóщите: когато

да заспиш не можеш

и мислите в главата

с въпроси все тревожиш,

 

ти не търси вината

безсмислено е вече --

преминем ли Оттатък

ще имаш цяла Вечност,

 

в която да докажеш

аз колко съм виновен...

... Ще има време даже

да съгрешим отново!...

 

Закачка

5.

-Не си играй със огъня момиче

ще изгориш в разпалената жар!...

 

- Ще си играя пък, защото те обичам,

а топлината ще ти дам във дар!...

-

Perpetuum mobile

6.

Когато: със тебе започва Денят-

Светът е за радост създаден,

но минали заедно в общия път

денят ни не свършва със Залеза,

 

защото смутено пристига Нощта

и своите тайни изящни

открехва ни хитро -- една по една

и във Новият ден ни препраща...

 

... Така се завърта това колело

(по-нежно от него не зная),

в което въртим се без отдих, а то:

е Великото тайнство до Края...

 

2007.

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??