Хайдутин
Един бе Дельо хайдутин в Родопа планина,
роден дом за него, неговата майка и баща.
Не могъл да гледа как погубват вярата в Бога,
на братята му българи насила под ятагана!
С дружина юнашка в борба за вярата,
с турците поробители те водили борба!
За родна България те хванали оръжие в ръка,
оставили семейства, роден дом, майка и баща.
Дельо хайдутин ги водил в таз тяхна борба,
и куршум го не ловил ни сабя да го посече.
Защитавали братята си българи с оръжие в ръка,
и българщината пазил, закърмен още от дете.
И днес в Златоград щом пак се свечери,
ще писнат отново гайди, ще запеят моми.
Песен за Дельо хайдутин, песен за войводата,
една песен от народа за героя от сърце и душа!
© Валентин Миленов Всички права запазени