14.02.2023 г., 13:49 ч.

Хаймана 

  Поезия » Хумористична
459 0 1

Старо аз съм мекере,

но си хапвам гюзлеме.

Адета мен си е такъв-

бабаджан съм, имам стръв.

 

С двама-трима хабеджии

айляци сме, не сме със стрии.

Как да паднем във азмака?

Анджак, павурчето ни чака! 

 

Виното едвам църцори,

а фукот идва си отгоре.

Тъдява трябва да се скрием

и ичкия да си пием.

 

Биля бонела не подхващаме,

със бръмбазък не се захващаме.

Никога не правим буна

бръмбук получим ли от Куна.

 

Без бурило в буринаша

не буторясваш ли е каша.

Няма ли вършитба яка,

въртел здрав май си ни чака.

 

Аз, гюзел съм, общо взето,

но, ще ме сложат във гермето.

Ала , не в котора, моля,

искам аз да си джомоля!

 

мекере-подлец

гюзлеме- вид тестяна закуска

адет-обичай, навик

бабаджан-едър мъж

хабеджия-мотаещ се човек

айляк, айляци-свободен,свободни.

стрия-юзда

азмак-тресавище

анджак-тъкмо

павурче-съд за ракия

църцори- едвам тече

фукот-буря

тъдява-тук някъде

ичкия-ракия

биля-дори

бонела-вилица

бръмбазък-дреболия, малко дете

буна-бунт, въстание

бръмбук-подутина, цицина

бурило-дълго бутало

буринаш-обрасло с бурени място

буторясвам-блъскам силно, грубо

вършитба-вършеене

въртел-умишлени пречки, спънки

гюзел-хубав, красив

герме-ад

котора-тясна, неуютна стая

джомоля-говоря несвързано

 

© Георги Янков Всички права запазени

Произведението е участник в конкурса:

Нека старинните думи дишат и в стих помежду ни »

11 място

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • това като на китайски ми звучи, но за пиенето го разбрах ...учете ги тия езици..- на мен си говоря...
Предложения
: ??:??