28.10.2013 г., 11:14 ч.

Хазартна молитва... 

  Поезия » Философска
741 0 4

  

 

 Хазартна молитва...

 

 

Хазарт играем със Съдбата

в страстта необуздано-луди,

но тя променя правилата

и в крайна сметка вечно губим!..

 

Не се отказваме!.. Не можем!...

И пак залагаме със ярост

и често те зовем, о Боже,

с молитви казвани нахалост!...

 

Дали ни чуваш?... Знак не даваш,

Ти който сътвори Живота

и щастие уж обещаваш,

но някак си със неохота!...

 

И затова сме пред дилема:

Защо щом някой ни предложи

късмет и във сегашно време

Душата си да не заложим!...

 

Дори божественото тяло,

от Тебе Боже сътворено,

(подобието ти изцяло!..)

понякога ни е дилема,

 

защото във проекта сложен

(това е вярвай ми, ужасно!)

Ти щастието си отложил

за друго време, не сегашно!...

 

... Но ние сме си комарджии

та искаме: сега и тука

(но честно и без шмекерии!)-

днес, обещаната сполука...

 

Ех, вярно е и ние можем

да лъжем!... То ни е наследство

от Тебе, но прощавай Боже-

светът е още в свойто детство!...

 

А на децата е простено

да лъжат малко и невинно-

когато им е притеснено

и бранят се така предимно!...

 

Молитвата ми мили Боже,

Ти чуваш ли във небесата-

аз искам днес да ти предложа

да изиграем с Теб Съдбата...

 

...Стори така, че да живеем

във  обещаното за „После”,

но в гняв резонен не отнемай

и Любовта насъщна, Господи!..

 

По девет умножи  Живота,

но само със едно умиране-

за себе си избра Голгота

дай нам и ние да избираме!...

 

Не ще те отекчим до втръсване

и със претенции напразни,

не искаме и да възкръсваме-

ако това те Боже дразни,

 

но дай ни сила за разплата,

и шанс- да можем безпроблемно

да се откупим от Съдбата

с едно: Залагане последно!...

 

  Коста Качев

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??