9.12.2021 г., 23:07 ч.

Христо Смирненски 

  Поезия » Хумористична, Философска
735 0 0

                                    Христо Смирненски

 

 

 

Ти пак гледаш във витрините на големия град,

а там са те, отразяват се в тях детските личица.

Сив и студен е той за бедния, а светъл за богат,

видя пак малките гаврошовци, едни бедни деца!

 

Очите им малки светеха срещу лакомствата,

наредени сладки и соленки на витрината.

Те гледаха ги с мечта и една голяма тъга,

гледаха, гледаха и продължиха си по пътя.

 

Ти пишеше словата си някога с много мъка,

с изпълнена душа с болка и голяма тъга.

За Животът нечестен изпълнен с борба,

за едни хора бе той майка, а за други мащеха.

 

И сега пак от небето редиш свойте слова,

за свойте братя българи пишеш от душа.

Те пак са пред бляскавите витрини, деца,

твоите гаврошовци са сити само в съня!

 

 

© Валентин Миленов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??