24.12.2017 г., 12:44 ч.

Идеално време за поет 

  Поезия
710 5 6

Сурово време. И немилостиво.

Опасно време за поет.

Ще си все разбран накриво.

Ограден отвсякъде със лед.

Кому е нужно да твориш?

Творящи хора има много.

Но нямаш право да се измориш...

Човек е нужно много строго,

да съди себе си без жал,

а жал към другите да има,

защото чуждата печал,

най-трудно се описва с рима.

Затуй с отчаяните пия.

И крада им мъдростта.

Надигнат ли шише ракия.

Живот съзират и в смъртта.

И говорят ми за кръст.

Дрезгаво шептят със вяра.

Стиснали във шепите си пръст -

как богатите вонят на сяра,

а пък бедните на завист.

И всички заедно на страх.

Светът миришел на ненавист,

и хората сме само прах.

И как отдавна, крачили на север.

Сетне свърнали и тръгнали на юг.

Със надежда се обърнали на запад.

Но пътят се оказал друг.

Спрели пак и хукнали на изток.

Тъй тичали в неистов бяг.

Пред кубетата на Кремъл спрели,

достигнали спасени бряг.

А там, във мавзолея спял си Ленин,

но всъщност бил завинаги умрял.

Нелеп, съсухрен, страшен, скверен.

Типична мумия, наполовина цял,

а другата половина на парцали,

изкормен и вонящ на формалин.

Пред него те отчаяни се спряли,

прекръстили се, шепнейки - амин!

Погледнали надолу - черна пръст.

Над тях - безбрежна синева.

И останал само оня кръст,

на който сам Спасителят умря.

 

Сурово време. И немилостиво.

Идеално време за поет.

В което сладкото накрая е горчиво.

А горчивото е сладко, като мед.

© Лебовски Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Весели празници и от мен
  • Какво богатство откривам при теб, Лебовски!... Бъди здрав, Бог да те благослови, да те пази и вдъхновява! Честито Рождество Христово и щастлива Нова година!
  • Нека Ленин да оставим
    там Историята ще отсъди
    мъчим се чрез стиховете да забравим
    че виновните сме ние
    но в съвестта ни се бунтуват
    крещят и нашите присъди.
  • "Сурово време. И немилостиво.
    Идеално време за поет.
    В което сладкото накрая е горчиво.
    А горчивото е сладко, като мед."

    Страхотен стих с много силен финал! Аплодисменти! И весели празници!
  • Идеално време за равносметка на света, или поне за човеците останали в него. Светли празници!
  • Честита Коледа, Лебовски!
Предложения
: ??:??