Живея, властвам , управлявам,
не малко време на престола
и чувствам – сякаш остарявам...
Бях нявга прав, като топола.
Годините ме понатиснаха,
косите ми отдавна побеляха
и раменете поувиснаха –
навремето, какви могъщи бяха!
Но мисълта ми - слава тебе Юпитер!
Все още трезва е и бистра -
не страдам от духовен трипер
и водя политика, напориста.
Финансовия имперски контрол,
усилих –
данъци наложих нови...
В администрацията няма веч разкол,
поставих я
на принципни основи.
Така властта ми в Рим съвсем укрепна.
Удобен съм на всичките авгури -
боготворят ме с поза раболепна...
Не знаят, че магарета са щури.
В реформите, внимателно и с мярка,
опипвам почвата, преди да надделея.
Тъй, християнството превърнах в едра шарка -
за да не плаши политическата панацея,
на моите диктаторски доктрини...
С държавата се слях,
сега се смея –
идеите ми,
като херувими,
почита
и елита,
и плебея.
“Разделяй и владей” –
традиция това е,
що наследих от другите тирани...
В империята моя,
всеки знае -
живеят римски граждани
и християни.
Традицията трябва да се спазва –
след триста, че и повече години,
на християнството отново точа брадва...
Завета пазя, на предтечи и роднини.
Естествено,такъв ми е предтекста,
за да покажа на народа недвусмислено,
ръката здрава на властта -
в подтекста -
че дебне
за шептене
необмислено.
По политически причини,
гоненията са необходими –
днес християните...
Но, знае ли се,
кои ще са
след сто години?
© Бостан Бостанджиев Всички права запазени
това традиция е древна стара,
що наследих от другите тирани,
живеят в империята моя,
римски граждани и християни.
Падна Мъри.
Съботяните щури се сляха с
градските авгури.
Днес вървят с маски,
утре с мутри мляски,
ще победят дори
на деня на съд страшни.