Jun 14, 2006, 10:10 AM  

Император Диоклетиан - VI 

  Poetry
915 0 1

 

Живея, властвам , управлявам,

не малко време на престола

и чувствам – сякаш остарявам...

Бях нявга прав, като топола.

 

Годините ме понатиснаха,

косите ми отдавна побеляха

и раменете поувиснаха –

навремето, какви могъщи бяха!

 

Но мисълта ми - слава тебе Юпитер!

Все още трезва е и бистра -

не страдам от духовен трипер

и водя политика, напориста.

 

Финансовия имперски контрол,

усилих –

данъци наложих нови...

В администрацията няма веч разкол,

поставих я

на принципни основи.

 

Така властта ми в Рим съвсем укрепна.

Удобен съм на всичките авгури -

боготворят ме с поза раболепна...

Не знаят, че магарета са щури.

 

В реформите, внимателно и с мярка,

опипвам почвата, преди да надделея.

Тъй, християнството превърнах в едра шарка -

за да не плаши политическата панацея,

на моите диктаторски доктрини...

С държавата се слях,

сега се смея –

идеите ми,

като херувими,

почита

и елита,

и плебея.

 

Разделяй и владей” –

традиция това е,

що наследих от другите тирани...

В империята моя,

всеки знае -

живеят римски граждани

и християни.

 

Традицията трябва да се спазва –

след триста, че и повече години,

на християнството отново точа брадва...

Завета пазя, на предтечи и роднини.

 

Естествено,такъв ми е предтекста,

за да покажа на народа недвусмислено,

ръката здрава на властта -

в подтекста -

че дебне

за шептене

необмислено.

 

По политически причини,

гоненията са необходими –

днес християните...

Но, знае ли се,

кои ще са

след сто години?

 

© Бостан Бостанджиев All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Разделяй и владей,
    това традиция е древна стара,
    що наследих от другите тирани,
    живеят в империята моя,
    римски граждани и християни.

    Падна Мъри.
    Съботяните щури се сляха с
    градските авгури.

    Днес вървят с маски,
    утре с мутри мляски,
    ще победят дори
    на деня на съд страшни.
Random works
: ??:??